De zorgzame samenleving
Langer thuis wonen is het uitgangspunt. Iedereen draagt bij aan het ondersteunen van ouderen in hun eigen omgeving. Eigenaarschap en autonomie van de cliënt staan centraal. Ouderen en hun netwerk organiseren samen de zorg die nodig is, met actieve betrokkenheid bij de gemeenschap. Zorgorganisaties vervullen hierin een regierol door te ondersteunen en te helpen bij het organiseren van zorg, zodat ouderen zo lang mogelijk thuis kunnen blijven wonen.
Regie over zorg en gezondheid: Ouderen en mantelzorgers krijgen regie over hun zorg en gezondheidsgegevens. We versterken deze regie door ondersteuning en praktische hulp aan mantelzorgers en vrijwilligers.
Ondersteuning en educatie: We bieden educatie aan de samenleving, met aandacht voor onderwerpen zoals dementie en netwerkversterking, zodat iedereen goed voorbereid is op het ondersteunen van ouderen.
Passende woonvormen: In samenwerking met gemeenten, zorgorganisaties en woningcorporaties ontwikkelen we woonvormen die de overgang tussen thuis wonen en het verpleeghuis vergemakkelijken, zodat ouderen in een passende omgeving kunnen blijven wonen.
Projecten
Een zorgzame buurt
In de zorgzame buurt staat het versterken van informele netwerken centraal, zodat ouderen zo lang mogelijk zelfstandig en prettig kunnen wonen. Dit project richt zich op het ontwikkelen van zorgzame buurten, waarbij lokale initiatieven en bestaande projecten uit heel Nederland worden onderzocht en aangepast aan de specifieke behoeften van West-Brabant. Door de kracht van de gemeenschap te benutten, creëren we een netwerk waar formele zorg alleen wordt ingezet als het echt nodig is, en waar buren voor elkaar zorgen.
Hart van Hoge Vucht
In de wijk Hoge Vucht in Breda ligt verpleeghuis Vuchterhage, een belangrijke ontmoetingsplek voor wijkbewoners van alle leeftijden. Hier helpen vrijwilligers, ontmoeten ouderen elkaar op het plein, en jongeren doen er stage. Velen willen hier hun laatste levensfase doorbrengen. In de directe omgeving bevinden zich een aantal flats aan de Brussel- en Roeselarestraat, waar voornamelijk 70-plussers wonen. De locatie staat op het punt te worden vernieuwd, en we willen deze kans aangrijpen om een zorgzame en ondersteunende buurt te creëren, waar bewoners elkaar helpen en de zorgbehoefte wordt beperkt tot het noodzakelijke.
Community Care West-Brabant
De projecten Community Care in Etten-Leur en Oosterhout zijn erop gericht de zorg en ondersteuning te organiseren vanuit één integraal perspectief. Hierbij vormen het privédomein van de inwoner en de lokale gemeenschap (community) het uitgangspunt. Zo wordt het beste tegemoetgekomen aan de vraag van de kwetsbare thuiswonende oudere en zijn/haar omgeving, zij kunnen hierdoor langer verantwoord thuis blijven wonen, waarmee opname in het verpleeghuis of een crisisopname kan worden uitgesteld of voorkomen. Sociale ondersteuning is het eerste uitgangspunt. Met daarna, wanneer nodig, aangevuld met professionele zorg en ondersteuning.
Eigenwijks Brabantpark
Het project Eigenwijks Brabantpark heeft als doel een veerkrachtige buurt te creëren, waar bewoners elkaar ondersteunen en op een gezonde, positieve manier oud kunnen worden in hun eigen woning. Naast het versterken van de gemeenschap, wordt er ook nieuwbouw gerealiseerd die bijdraagt aan een toekomstbestendige leefomgeving voor de bewoners.