Vandaag samen doen wat
voor morgen nodig is

Actielijnen

De vergrijzing blijft de regio beïnvloeden, met een groeiende zorgvraag en een tekort aan zorgprofessionals. Dit vraagt om slimme keuzes voor een toekomstbestendige ouderenzorg in West-Brabant. Samen met zorgprofessionals, beleidsmakers en andere partners werken we aan oplossingen. We richten ons op het versterken van eigen regie bij ouderen, de inzet van technologie, en het duurzaam inzetten van zorgpersoneel. De komende jaren zullen we blijven innoveren om de zorg toegankelijk en van hoge kwaliteit te houden, ook in tijden van verandering. Bekijk hier onze actielijnen die bijdragen aan het toegankelijk en betaalbaarheid van de zorg voor ouderen.

Actieve voorbereiding op ouder worden

Oud worden hoort bij het leven, met de juiste voorbereiding kunnen we actief en gezond ouder worden. Door tijdig in te spelen op onvermijdelijke veranderingen, kunnen we een zorgeloze oude dag dichterbij brengen. Gezond leven en goed voorbereid zijn op wat komen gaat, kan zorgvragen en onnodige opnames voorkomen. Daarnaast is het essentieel om ouderen en hun sociale netwerk bewust te maken van hun eigen verantwoordelijkheid en het managen van verwachtingen voor de toekomst. Het afremmen van de zorgvraag is een belangrijke oplossing voor de toekomst.

De zorgzame samenleving

Uit onderzoek blijkt dat ruim 80% van de Nederlanders vindt dat de bescherming en verzorging van ouderen niet alleen een probleem van zorgorganisaties is, maar van de hele samenleving (ActiZ, 2020). Deze visie willen we verder versterken, zeker na de impact van COVID-19. Het is essentieel dat (toekomstige) ouderen en hun netwerk begrijpen wat we bedoelen met een zorgzame samenleving en wat termen zoals zelfredzaamheid en samenredzaamheid voor hen betekenen.

Juiste zorg op de juiste plaats

De veranderende zorgvraag vraagt om een gezamenlijke aanpak. De druk op het zorgsysteem groeit, en de inzet van professionele zorg verschuift naar het laatste stadium van ouderdom, wanneer er complexe fysieke en mentale problemen zijn. Dit vraagt om samenwerking en een cultuurverandering van alle betrokkenen: ouderen, zorgprofessionals, beleidsmakers en politici.

Regionaal organiseren van goed werkgeverschap

De zorgsector staat voor een grote uitdaging: het aanbod van zorgmedewerkers is beperkt en door ontgroening zal dit in de toekomst alleen maar verder afnemen. Om de zorg in stand te houden, is het essentieel om zorgprofessionals goed op te leiden, vitaal te houden en te ondersteunen bij hun ontwikkeling. Dit doen we door samen te werken met andere zorgorganisaties en het onderwijs, zodat we de beschikbare zorgmedewerkers optimaal kunnen inzetten.

Toepassen van technologie en benutten van data

In de toekomst van de ouderenzorg zijn zorgtechnologie en data onmisbaar. Ze helpen niet alleen om zorg betaalbaar en dichtbij te houden, maar zorgen ook voor een efficiënter werkproces, met meer tijd voor persoonsgerichte zorg. Dankzij slimme innovaties kunnen zowel zorgmedewerkers als cliënten profiteren van meer gemak en verlichting. Dit maakt het mogelijk om zorgbehoeften beter te voorspellen en in te spelen op complexere zorgvragen.